Hadice pre potraviny

Hadice pre potraviny – general information

Hadice pre potravinárske látky sú vyrobené z materiálov povolených na kontakt s potravinami. Tieto hadice majú vnútornú vrstvu z bielych gumových zmesí bez zápachu a chuti, ako aj z PVC, polyetylén a ďalších polymérov s vysokou čistotou, ktoré neobsahujú škodlivé látky a nezhoršujú zdravotné a organoleptické vlastnosti produktov. V závislosti od typu hadice sú určené pre potravinárske látky ako pitná voda, mlieko a jeho výrobky, alkoholy a ovocné šťavy, nápoje, tuky, oleje atď. Používajú sa tiež v farmaceutickom a kozmetickom priemysle.

Hadice pre tieto aplikácie hľadajte tiež v skupinách univerzálnych hadíc, teflónových, silikónových, prepravných (pre sypké potravinárske látky), odťahových, kovových, hadíc pre chemické látky a hadíc TYGON®.

Materiál každej hadice, okrem jej základnej zložky, t.j. elastoméru (gumené hadice) alebo polyméru (plastové hadice), obsahuje mnoho prísad zabezpečujúcich vhodné spracovateľské vlastnosti suroviny a čo najlepšie mechanické a chemické vlastnosti hotovej hadice. Medzi tieto prísady patria rôzne typy sieťovačov, zmäkčovadlá (látky zjemňujúce), plnivá, stabilizátory, antioxidanty, farbivá atď. Prítomné môžu byť aj nečistoty pochádzajúce z surovín.
Keď sa hadice používajú pri výrobe a spracovaní potravín, materiál ich vnútornej vrstvy je v priamom kontakte s potravinovou látkou, ktorá hadicou preteká – od začiatku až do konca celého procesu, teda až do ukončenia čistenia hadice alebo celého systému. V dôsledku tohto kontaktu sú prísady extrahované (vyťahované) z gumového alebo plastového zmesu a potom prechádzajú (permeujú, migrujú) do tekutej potravinovej látky, pôsobiac ako rozpúšťadlo. Množstvo látok, ktoré migrujú do potravín, závisí primárne od typu materiálu hadice, typu prísad, chemických vlastností potravinovej látky pretekajúcej hadicou, času a teploty.
Prísady obsiahnuté v potravinových látkach môžu byť škodlivé pre ľudské zdravie. Okrem toho môžu zmeniť organoleptické vlastnosti potravinového produktu (napr. chuť alebo vôňu). Preto sa požiadavky na materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami zameriavajú na:

  • povolené množstvo danej prísady – niektoré z nich sú úplne zakázané;
  • povolená migrácia prísad do potravinových simulántov – modelové tekutiny, ktoré nahradzujú špecifické typy potravín.
✓ Nie každá potravinová hadica je vhodná pre všetky typy potravín!
✓ Hadica musí byť používaná v súlade s príslušným certifikátom alebo odporúčaným použitím výrobcu
(napr. hadice na mlieko, hadice na víno a pivo, hadice na nápoje, hadice na olejnaté a mastné potraviny)!
✓Nie je dôležitý len typ potravinovej látky, ale aj jej koncentrácia, čas kontaktu a teplota!
Nariadenie
1935/2004/EC
Materials and articles intended to come into contact with food (FCM – Food Contact Materials) – general requirements, proper labelling of an article, a sample declaration of compliance, groups of materials and articles that may be subject to specific measures.Pre všetky hadice určené na potravinárske látky
Nariadenie
2023/2006/EC
Dobrá výrobná prax (GMP – Good Manufacturing Practice) pre materiály a výrobky určené na kontakt s potravinami – všeobecné usmernenia pre systém zabezpečenia a kontroly kvality, dokumentáciu a pravidlá používania tlačových farieb na strane materiálu alebo výrobku, ktorý nie je v kontakte s potravinami.
Nariadenie
10/2011/EU
Materiály a výrobky z plastov určené na kontakt s potravinami: všeobecné požiadavky, zoznam povolených materiálov a prídavných látok, podmienky testovania a limity špecifických (SML) a globálnych migrácií, zoznam modelových kvapalín napodobňujúcich potraviny pre testovanie migrácie prídavných látok a spôsob ich výberu pre konkrétny typ potraviny, vzor vyhlásenia o zhode.Pre hadice z plastov (bez gumy a silikónu)
symbolmodelový kvapaltyp potravinárskej látky
Aetanol 10 %hydrofilné potraviny* – vodné potraviny a nealkoholické nápoje
Bkyselina octová 3 %hydrofilné* kyslé potraviny (pH < 4,5)
Cetanol 20 %hydrofilné potraviny* s obsahom alkoholu do 20 % a potraviny s viac lipofilným* charakterom
D1etanol 50 %lipofilné* potraviny s obsahom alkoholu nad 20%, mlieko a mliečne výrobky, emulzie
D2rastlinný olejlipofilné* potraviny – tuky a oleje, potraviny obsahujúce voľné tuky na povrchu
Epoly(2,6-difenyl-p-fenylén oxid)suché potraviny

*-  hydrofilná – hydratovaná, rozpustná vo vode; lipofilná – rozpustná v tukoch, olejoch

Každá potravinová látka môže byť priradená k určitým typom potravín a imitovaná počas testovania migrácie určitým modelovým kvapalom podľa detailnej tabuľky uvedenej v nariadení 10/2011/EÚ (napríklad: mlieko vyžaduje kvapalinu D1, ocot – kvapalinu B, zmrzlina – kvapalinu C a horčica – kvapalinu A, B a D2 – pozri ďalšiu stranu).

FDA
(USA)
FDA (Food and Drug Administration) – americká agentúra pre potraviny a lieky. Požiadavky pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami sú obsiahnuté v kapitole 21 Kódexu federálnych predpisov (21 CFR) a obsahujú zoznam povolených materiálov a prídavných látok. Zodpovednosť podľa FDA predstavuje deklaráciu výrobcu a je rozpoznateľná a uznaná na celom svete.FDA 21 CFR 177.2600 – guma (limit migrácie pre hydratované potraviny – bod (e), ako aj pre tukové potraviny – bod (f));
FDA 21 CFR 170-199, 175.300 – PVC a jeho zložky;
FDA 21 CFR 175.105, 177.1680, 177.2600 – polyuretán;
FDA 21 CFR 177.1520 – polyetylén, polypropylén;
FDA 21 CFR 177.1550 – teflón a iné fluórové polyméry.
NSF
(USA)
NSF (National Sanitation Foundation) – nezávislá organizácia podporujúca ochranu ľudského zdravia; stanovuje štandardy vzťahujúce sa na hotový výrobok na základe usmernení FDA, rozpoznateľné a uznané na celom svete.Pre hadice určené na potravinárske látky je základným štandardom NSF-51 – plasty v zariadeniach určených pre potraviny; definuje požiadavky na materiály, pričom zohľadňuje zloženie materiálu.
3-A
(USA)
3-A Sanitary Standards – nezávislá organizácia; stanovuje štandardy týkajúce sa správneho navrhovania a inšpekcie vybavenia mliekarenského, potravinárskeho a farmaceutického priemyslu, umožňujúce zachovanie čistoty, rozpoznateľné a uznané na celom svete.3-A 18-03 – gumové materiály;
3-A 20-27 – plasty;
3-A 62-02 – kompletné flexibilné vedenia;
3-A 63-03 – hygienické spojky a koncovky;
P3-A 002 – materiály v farmaceutických procesoch.
BfR
(Niemcy)
BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung) – inštitút zaoberajúci sa identifikáciou rizika a ochranou zdravia, vydáva odporúčania týkajúce sa materiálov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami, vrátane gumy a polymérov.BfR III – polyetylén;
BfR XV – silikón;
BfR XXI – prírodná a syntetická guma.

Pitná voda (t.j. voda určená na konzumáciu ľuďmi) podlieha špeciálnym reguláciám. Ako pitnú vodu určenú na konzumáciu ľuďmi sa definuje: voda v pôvodnom stave alebo po úprave, určená na pitie, varenie, prípravu potravín alebo iné domáce účely, dodávaná z verejného vodovodu, cisterny, v nádobách a fľašiach, ako aj všetka voda používaná na výrobu potravín. Pitná voda a jej prepravné a distribučné zariadenia (vrátane na tento účel používaných hadíc) podliehajú všeobecným európskym reguláciám (smernica 98/83/ES) a špecifickým národným reguláciám:

PZH
(Poľsko)
Národný ústav verejného zdravia/Národný ústav hygieny – Národný výskumný ústav vykonáva povinné testy a vydáva certifikáty pre produkty a materiály určené na kontakt s pitnou vodou. Štátna zdravotná inšpekcia dohliada na používanie materiálov a produktov pre pitnú vodu.
KTW
DVGW
(Nemecko)
V Nemecku musia plastové materiály a výrobky v kontakte s pitnou vodou spĺňať požiadavky známe ako KTW (Kunststoffe im Kontakt mit Trinkwasser), ktoré zahŕňajú, predovšetkým, zoznam schválených materiálov a limity migrácie. Navyše, materiály by mali spĺňať požiadavky mikrobiologického hodnotenia (z hľadiska mikrobiálneho rastu) podľa DVGW W270 (DVGW Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches). Certifikáty KTW a DVGW vydávajú príslušné inštitúty a sú uznané a akceptované v mnohých krajinách.
WRAS
(Veľká Británia)
WRAS (Water Regulations Advisory Scheme) – Britská organizácia, ktorá vyvíja usmernenia a štandardy pre vodné systémy, produkty a materiály. Certifikáty WRAS potvrdzujú zhodu materiálov a produktov s BS štandardmi pre pitnú vodu. Sú uznané a akceptované v mnohých krajinách.
NSF-61
(USA)
Štandard NSF/ANSI 61 – Štandard NSF sa týka systémov a produktov pitnej vody a ich vplyvu na zdravie. Certifikáty NSF-61 potvrdzujú zhodu materiálov a produktov so štandardmi NSF a sú uznané a akceptované v mnohých krajinách.
USP Class VIUSP (Americká farmakopea) – požiadavky na materiály používané v priemysle farmaceutík, biotechnológiách a zdravotníckych pomôckach. USP Class VI predstavuje najprísnejšiu požiadavku, zahŕňa testovanie na laboratórnych zvieratách, ale nie vždy je dostatočná pre lekárske použitie.
ISO 10993Biologické hodnotenie zdravotníckych pomôcok – postupy a požiadavky pre zdravotnícke pomôcky v závislosti od ich kategórie (povrchové, vonkajšie, implantáty).

KATALÓG
Stiahnuť

PREDAJNÁ SIEŤ
Preveriť

DOPYT
Odošli

Typy produktov:

Hadice z plastov pre potraviny

Hadice z plastov pre potraviny

Gumové hadice pre potraviny

Gumové hadice pre potraviny

Hadice pre potraviny z TPE

Hadice pre potraviny z TPE

Hadice pre potraviny vyžadujúce najvyššiu čistotu

Hadice pre potraviny vyžadujúce najvyššiu čistotu

Zoznam produktov:

Hadice pre pitnú vodu

Hadice pre pitnú vodu

Hadice pre mlieko

Hadice pre mlieko

Hadice pre alkohol

Hadice pre alkohol

Hadice pre pivo

Hadice pre pivo

Hadice pre víno

Hadice pre víno

Hadice pre džúsy a nápoje

Hadice pre džúsy a nápoje

Hadice pre tuky a oleje

Hadice pre tuky a oleje

Potrebujete pomoc pri výbere produktu alebo ste nenašli ten pravý?

Zavolajte nám: +421 911 923 711 alebo nám napíšte email: zilina@tubes-international.com