Nerezové ocele – vlastnosti základných tried
Pojmy „nerezová oceľ“ a „kyselinovzdorná oceľ“ sú konvenčné. Každá oceľ má špecifickú obmedzenú odolnosť proti korózii vo vzťahu k prostrediu, v ktorom sa používa, a závisí okrem iného od teploty.
| Typ (AISI) | Charakteristika |
|---|
| 304 | Populárna nehrdzavejúca oceľ na všeobecné použitie. Široko používaná v potravinárskom priemysle pre zariadenia, ktoré neprichádzajú do styku s produktom. |
| 316 | Kyselinovzdorná oceľ bežne používaná v chemickom, farmaceutickom a potravinárskom priemysle, s zvýšenou odolnosťou proti korózii (v porovnaní s oceľou 304). |
| 316L | Kyselinovzdorná oceľ so zníženým obsahom uhlíka a zvýšenou odolnosťou proti medzikryštálovej korózii. Odporúča sa najmä pre zvárané komponenty. |