Nerezové ocele – vlastnosti základných tried

Pojmy „nerezová oceľ“ a „kyselinovzdorná oceľ“ sú konvenčné. Každá oceľ má špecifickú obmedzenú odolnosť proti korózii vo vzťahu k prostrediu, v ktorom sa používa, a závisí okrem iného od teploty.
Typ (AISI)Charakteristika
304Populárna nehrdzavejúca oceľ na všeobecné použitie. Široko používaná v potravinárskom priemysle pre zariadenia, ktoré neprichádzajú do styku s produktom.
316Kyselinovzdorná oceľ bežne používaná v chemickom, farmaceutickom a potravinárskom priemysle, s zvýšenou odolnosťou proti korózii (v porovnaní s oceľou 304).
316LKyselinovzdorná oceľ so zníženým obsahom uhlíka a zvýšenou odolnosťou proti medzikryštálovej korózii. Odporúča sa najmä pre zvárané komponenty.